Visie
Het doel van psychotherapie is om klachten en problemen te verminderen of beter hanteerbaar te maken. Psychotherapie kan ook helpen om moeilijke en pijnlijke ervaringen te verwerken, om tot meer aanvaarding van jezelf en van anderen te komen, of om moeilijke situaties anders te bekijken en aan te pakken. Het is idealiter een proces van bewustwording, waarbij je meer en meer echt jezelf kan worden en ook anderen zichzelf kan laten zijn. Psychotherapie bestaat uit gesprekken met een psychotherapeut, die samen met jou op zoek gaat naar de mogelijke betekenis van je klachten en problemen, naar je noden en verlangens, je gedachten en gevoelens en je manier van in relatie treden met anderen. Je wordt gestimuleerd om je eigen oplossingen te vinden, zodat je je leven meer in handen kan nemen. De duur van de therapie hangt af van de aard van je problemen, de geformuleerde therapiedoelen, de frequentie van de sessies, je eigen motivatie en inzet.
Binnen de praktijk wordt er professionele therapeutische begeleiding aangeboden, waarbij belang wordt gehecht aan een nauwe samenwerking met huisartsen, cardiologen, psychiaters, en andere hulpverleners.
Individuele psychotherapie en/of partnertherapie voor (jong)volwassenen
- met psychische klachten zoals:
Angsten en piekeren, depressieve gevoelens, stress en burn-out, eetproblemen, gebrek aan zelfvertrouwen, impulsiviteit en verminderde zelfcontrole, relationele− en gezinsproblemen, …
- met psychische klachten ten gevolge van:
Ziekte, een ingreep, chronische pijn, chronische vermoeidheid, het verlies van een naaste, ontslag op het werk, een trauma, …
Concrete begeleidingsstappen:
- Kennismaking (intake): een eerste gesprek waarbij de therapeute een zicht krijgt op uw somatische voorgeschiedenis, uw fysieke conditie, uw sociaal en psychologisch functioneren. Mogelijke behandelingsdoelen worden met u besproken.
- Psychodiagnostiek (indien aangewezen om subjectieve klachten te objectiveren) : aan de hand van vragenlijsten, neuropsychologisch onderzoek en/of intelligentieonderzoek probeert de therapeute uw klachten beter te begrijpen en te beschrijven.
- Psycho-educatie: de therapeute informeert u over psychosociale thema’s die voor u van belang zijn.
- Psychotherapie: de behandeling van uw psychische problemen in de vorm van gesprekken. Binnen ons centrum worden de volgende therapievormen aangeboden: Cliëntgerichte psychotherapie, cognitieve gedragstherapie, psychotraumatherapie, EMDR, rouwbegeleiding, oplossingsgerichte therapie, ACT (Acceptance and commitment therapy) en wandeltherapie. De psychotherapeute bespreekt met u welke therapievorm het meest aangewezen is.
GROEPSTHERAPIE
Groepssessies (min 6 – max 10 deelnemers):
Zoals in individuele therapie wordt er in de groepstherapie aandacht besteed aan psychische problemen en worden de deelnemers uitgenodigd om over hun klachten te spreken. Door tijdens de sessies met anderen te communiceren kan het inzicht in het eigen functioneren duidelijker worden. Groepsleden kunnen als voorbeeld voor elkaar dienen en elkaar steunen. De therapeut geeft feedback en informatie over eventuele nieuwe gedragsvormen en gedachtepatronen. In elke sessie zal psycho-educatie aan bod komen in de vorm van een korte presentatie door de therapeut.